Кафедра високотемпературних матеріалів та порошкової металургії

12 квітня 2023 року виповнюється 100 років з Дня Народження Володимира Яковича ШЛЮКО: видатного вченого матеріалознавця, талановитого адміністратора, Вчителя з великої літери, завідувача кафедри високотемпературних матеріалів та порошкової металургії з 1973 по 1992 роки.

 

Володимир Якович народився в буремні 20-і роки XX століття, був учасником і ветераном другої світової війни. У 1973 році Володимир Якович замінив на посаді завідувача засновника кафедри Григорія Валентиновича Самсонова і продовжив славні традиції підготовки висококваліфікованих спеціалістів в області матеріалознавства тугоплавких сполук і композитів. Велику увагу він приділяв розвитку матеріальної бази кафедри. За його каденції на кафедрі з’явилася велика кількість унікального наукового та технологічного обладнання: печі для спікання, установки для вирощування монокристалів і отримання нанопорошків, вимірювання електричних та магнітних властивостей, тощо.

Володимир Якович мав тонке інтуїтивне передбачення проривних напрямків у науці, техніці і промисловому виробництві. Він є одним з засновників катодного напрямку – і кандидатська (1966 р.) і докторська (1983 р.) дисертації присвячені розробці та впровадженню термоемісійних матеріалів на основі боридів рідкоземельних металів. Його катодні вузли стали основою для вирішення проблеми термоядерного синтезу, виробництва ізотопів для медицини, іонних двигунів космічних літальних апаратів та створення іонно-плазмового устаткування нового покоління для поліфункціонального застосування. Володимир Якович першим застосував електронний промінь для спікання та плавлення тугоплавких боридів і був одним з засновників технології магнітно-абразивної обробки.

Поєднуючи наукову та педагогічну діяльність Володимир Якович підготував низку кандидатів та докторів наук. Ціла армія вдячних Володимиру Яковичу учнів та випускників сьогодні працює в Україні і світі в наукових установах НАН України та високотехнологічних виробництвах науковцями, інженерами-технологами, конструкторами, менеджерами вищого рівня, викладачами провідних іноземних університетів.

Учні та колеги Володимира Яковича ШЛЮКО завжди пам’ятатимуть його високий професіоналізм, інтелігентність та толерантність.