Кафедра високотемпературних матеріалів та порошкової металургії

Звернення наукового керівника кафедри високотемпературних матеріалів та порошкової металургії член-кор. НАН України Петра Івановича Лободи

 

Шановні колеги, друзі, знайомі!

Щиро дякую за вітання з днем народження.

Події, що розгорнулися навколо мене, почуття честі, пов'язане з почуттям обов'язку змушує мене звернутися до вас. Я прожив 64 роки, із яких 46 віддав КПІ. З іменем і від імені КПІ захистив кандидатську і докторську дисертації, результати яких впроваджені більше ніж на 30 підприємствах колишнього СРСР, в Лос-Аламоській лабораторії США, Франції, Китаї, Словаччині та багатьох інших країнах світу.

В Україні останнє впровадження виробів із високотемпературних порошкових матеріалів для військової техніки та озброєння відбулося в минулому році.

Протягом останніх 15 років колектив Інженерно-фізичного факультету щорічно готував третину, а в гірші часи четверту частину державного замовлення країни за спеціальністю «Матеріалознавство». У минулому році із 360 заяв по країні половина абітурієнтів подали на Інженерно-фізичний факультет КПІ.

У 2015 році відстояв на державному рівні спеціальність матеріалознавство. Протягом останніх 3 років обґрунтував і отримав підтримку щодо об’єму державного замовлення на рівні 300 місць на 34 кафедри по країні. З розумінням проблеми відносились міністр освіти Лілія Гриневич і прем'єр міністр Володимир Гройсман.

За останні 10 років за рахунок масштабних наукових проектів кафедри Високотемпературних матеріалів та порошкової металургії, і за активної участі кафедр Ливарного виробництва та Металознавства і термічної обробки (останні 2 роки) ми поновили лабораторну базу на більше ніж 35 млн. грн, що дало можливість оперативно і в великих обсягах виконувати господарчі тематики для підприємств оборонного комплекс та бізнесу.

На сьогодні реалізації амбітних планів колективу заважають ті, хто не здатен набрати студентів, продуктивно працювати разом, мати позабюджетні кошти на наукові дослідження. Не останню роль зіграли і представники громадських організацій, які бояться втратити підґрунтя для інтриг, як основу свого авторитету.

Ще і ще раз щиро і сердечно дякую за вітання з днем народження. Бажаю всім і кожному здоров'я, творчого натхнення і вагомих здобутків в ім'я продовження славних справ та традицій інженерно-фізичного факультету, в ім'я процвітання ІМЗ ім. Є. О. ПАТОНА, КПІ ІМ. ІГОРЯ СІКОРСЬКОГО, освіти і науки в Україні.

З повагою, Петро Лобода