Кафедра високотемпературних матеріалів та порошкової металургії

15 лютого виповнюється 98 років з дня народження САМСОНОВА Григорія Валентиновича - одного з засновників і першого завідувача кафедри Високотемпературних матеріалів та порошкової металургії,

Zoom Kobe Elite High

всесвітньо відомого вченого. член-кор. НАН України (УРСР), д.т.н., професора, заступника диектора з наукової роботи Інституту проблем матеріалознавства НАН України. 

Його науковий та педагогічний спадок важко переоцінити. За своє відносно коротке життя (помер у 1975 році у віці 57 років) він опублікував сам та у співавторстві близько 2000 наукових праць серед яких більше 50 монографій та підручників. Величезний його доробок у справі підготовки кадрів високої кваліфікації. Під керівництвом Г.В.Самсонова більше 150 його вихованців захистили дисертації та отримали звання кандидатів технічних наук. Біля 30 отримали звання доктора технічних наук. При цьому, багато з його учнів - іноземні громадяни. Серед його учнів практично всі викладачі які працювали та працюють на кафедрі ВТМ та ПМ. Сьогодні викладають на кафедрі член-кор. НАНУ, проф. Бондаренко В.П., проф. Степанчук А.М., доц. Білик І.І.

Важко переоцінити наукові розробки Г.В.Самонова та його учнів. Вони внесли вагомий внесок в розвиток науки і техніки у різноманітних галузях – машинобудуванні, матеріалознавстві, ядерній та космічній техніці, оборонній техніці, медицині та інших. Г.В.Самсонов та його науковий доробок широко знаний у світі. Він є одним з найбільш цитованих авторів в наукових роботах вчених світу.

На відзнаку пам’яті про Г.В.Самсонова проводяться міжнародні конференції як в Україні та інших державах світу. Так 10-го лютого в Індії, м. Канпур відбулися щорічні читання, присвячені пам’яті Г.В.Самсонова з неорганічних матеріалів. Одним з Організаторів читань є Кафедра матеріалознавства і інженерії Індійського інституту технологій (Department of Material Science and Engineering. Indian Institute of Technology Kanpur) під керівництвом професора Упадхая Гопала Шанкара (Gopal Shankar Upadhyaya) – учня Г.В.Самсонова.