Кафедра високотемпературних матеріалів та порошкової металургії

1 січня 2015 року виповнилось 90 років від дня народження і 75 років трудової та громадської діяльності

trail Archives

заслуженого працівника народної освіти України, заслуженого професора НТУУ «КПІ», професора кафедри високотемпературних матеріалів та порошкової металургії доктора технічних наук Олексія Васильовича Білоцького

 

О.В. Білоцький – визначний педагог, методист, науковець, організатор та вихователь молоді. Засновник кафедри фізики металів (1975 р.) як самостійного навчального та наукового підрозділу в КПІ, котру очолював протягом 17 років.

О.В. Білоцький відомий своїми науковими роботами та науковою школою у галузі поверхневого легування металів і сплавів при хіміко-термічній, електрохімічній та лазерній обробці, а також при ультразвуковому зміцненні. Виконав важливі дослідження по формуванню твердих розчинів та фаз проникнення при термічній і хіміко-термічній обробці металів, а також під час тертя.

Значний внесок у науку становлять праці по азотуванню сплавів і, особливо, розроблені принципи легування сталей для азотування. За цикл робіт у цьому напрямі йому присуджена премія ім. Д.К.Чернова.

Під керівництвом О.В. Білоцького розроблені оригінальні методи і апаратура для високотемпературних рентгенографічних досліджень структури сплавів під час термічної, хіміко-термічної обробки та деформації.

Випускників кафедри фізики металів, яку очолював О.В. Білоцький, можна зустріти у провідних університетах на всіх континентах земної кулі. Серед його учнів 21 кандидат та 3 доктори наук.

О.В.Білоцький – учасник бойових дій у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр. Нагороджений орденом Великої Вітчизняної війни П ступеня, орденом «За мужність» Ш ступеня та 12 медалями. У свій поважний вік він продовжує активну науково-педагогічну діяльність на посаді професора кафедри.

Щиро вітаємо Олексія Васильовича зі славним ювілеєм. Завдяки Вам, традиції ІФФ постійно наповнюються новим змістом, що дозволяє нашим випускникам на світовому ринку праці достойно відповідати на виклики третього тисячоліття. Бажаємо доброго здоров’я і багаторічної плідної творчої діяльності в ім’я процвітання науки і освіти України.  

Привітати ювіляра можна 26 січня 2015 року о 14 годині у 203 аудиторії 9 корпусу НТУУ «КПІ» за адресою:
м.Київ,
вул. Політехнічна, 35.
Довідки за тел. 4549156, 4068379.