Кафедра високотемпературних матеріалів та порошкової металургії

 

15 лютого виповнюється 100 років з дня народження видатного вченого

Nike Magista Obra Low

світового рівня, члена-кореспондента Академії Наук УРСР, доктора технічних наук, професора, Заслуженого діяча науки і техніки Української РСР, оргаізатора і першого завідувача кафедри високотемпературних матеріалів та порошковой металургії Самсонова Григорія Валентиновича

 Г.В. Самсонов заснував всесвітньо відому самсоновську наукову школу в області матеріалознавства тугоплавких сполук, твердих сплавів, катодних, наплавлених, високотемпературних і вогнетривких матеріалів, покриттів, вніс великий вклад в науку про хімічний зв'язок і електронну будову тугоплавких металів і їх сполук, що сприяє створенню матеріалів з наперед заданими фізико-механічними і експлуатаційними властивостями.

Г.В. Самсоновим особисто або в співавторстві опубліковано більше 30 монографій, значна частина яких і інших його наукових праць (всього більше 1500), перевидана за кордоном англійською, німецькою, японською та іншими мовами.

Завдяки своїм фундаментальним науковим працям Григорій Валентинович Самсонов став всесвітньо відомим і усіма визнаним авторитетним вченим. Г.В. Самсонов лауреат Державних премій, іменних премій імені Е.О. Патона, імені П.Г. Соболевского, ряду премій ВХО ім. Д.И. Менделеєва, золотих та срібних медалей ВДНХ СССР, Міжнародної Почесної медалі “Планзееплакат”.

Науково-педагогічним доробком Г.В. Самсонова є підготовка більше 150 кандидатів та 30 докторів технічних наук.


Молоді викладачі кафедри та студенти біля бюста Г.В.Самсонова

Вшанування пам’яті Григорія Валентиновича Самсонова з нагоди 100-річчя з дня народження його учнями: проф. Степанчуком А.М., доц. Біликом І.І., ст.н.с., колишнім аспірантом кафедри, директором підприємства “ІНМА” Вітрянюком В.К.

Інформація на сайті ІФФ