Кафедра високотемпературних матеріалів та порошкової металургії

Указом Президента України № 458/2017 нашим колегам Євгену Солодкому та Ірині Тросніковій присуджено премію Президента для молодих вчених 2017 року

Jordan sneakers custom

за роботу  "Створення нових надтвердих керамічних матеріалів на основі карбіду вольфраму, субоксиду бору та боридів молібдену для роботи в екстремальних умовах"

Робота присвячена вирішенню науково-технічної проблеми щодо створення надтвердих керамічних матеріалів з підвищеною міцністю для ефективної роботи в екстремальних умовах одночасної дії великих динамічних навантажень, абразивного зношування, високих температур та агресивного середовища. Вперше розроблено фізико-хімічні основи отримання надтвердих керамічних матеріалів, що полягають в керуванні кінетичними параметрами процесу формування мікроструктури та фазового складу під час кристалізації із розплаву та електроіскрового спікання сплавів систем Mo-Si-В, WC-W2C та В-О-С. Вперше створено нові об’ємно армовані  надтверді композиційні матеріали, що мають в 1,5 рази вищу твердість, в 2 рази міцність та в 3 рази зносостійкість. Розроблено нові надлегкі керамічні матеріали системи В-О-С (В6О, В6О-В4С) з твердістю понад 40 ГПа та тріщиностійкістю близько 5 МПа·м1/2, що є вищими за світові аналоги на 35% та 25 %, відповідно.

Шляхом промислових випробувань дослідної партії порошку на ТОВ «Міжгалузевий науково-виробничий центр «Епсілон ЛТД» (м. Івано-Франківськ) доведено технічну і економічну доцільність нанесення зносостійких покриттів із армованого сплаву WC-W2C, легованого молібденом, на робочі поверхні шнеків пресів-екструдерів. Вперше розроблені сплави рекомендовані до впровадження в промислове виробництво.

Створені керамічні армовані композити системи Mo-Si-B успішно випробувані на Державному Підприємстві «Конструкторське бюро «Південне» імені М.К.Янгеля», м. Дніпро, як матеріали для корпуса камери рідинного апогейного двигуна РД840, що ефективно працюють в температурному діапазоні 1200-1600 °С, підвищуючи робочі температури на 20%, зменшуючи питому вагу конструкцій на 27% та знижуючи негативний вплив на навколишнє середовище, демонструючи їх економічну (на 20-30%), енергетичну, екологічну та технологічну ефективність.

Сплави системи В-О-С застосовані для підвищення твердості та щільності елементів керамічних пластин бронежилетів 6-го класу захисту, які пройшли успішні випробування на базі Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки Збройних Сил України. Сплави системи В-О-С застосовуються для виготовлення із високоміцної кераміки кромок повітрозбірника прямоточного повітряно-реактивного двигуна (робочі температури 1200 °С), які успішно випробувані в рамках договору між НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» та ДП «КБ «Південне».

Щиро вітаємо лауреатів та бажаємо їм нових наукових здобутків